google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc Almanya’da Gündem: Yerel Seçimlerden Aşıya, Camiye Saldırıdan Kira Yardımına - haberbil.net
Gündem

Almanya’da Gündem: Yerel Seçimlerden Aşıya, Camiye Saldırıdan Kira Yardımına

Almanya’da yerel seçimlerde oy hakkı, emeklilik maaşı, neonazi grubun yasaklanması, camiye saldırı, mülteci yardımı, konut krizi, aşı kampanyası, ilaç sıkıntısı ve kira yardımı gibi konuların son gelişmelerini haberimizde bulabilirsiniz.

Almanya’da siyasetten ekonomiye, sağlıktan güvenliğe birçok konu gündemi meşgul ediyor. İşte Almanya’da son günlerde yaşanan önemli olaylar ve gelişmeler:

Yerel Seçimlerde Oy Hakkı Tartışması

Almanya’da İçişleri Bakanı Horst Seehofer, süresiz oturma izni olan yabancılara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı vermek istiyor. Bu konuda bir yasa tasarısı hazırladığını söyleyen Seehofer, “Bu insanlar burada uzun süredir yaşıyorlar, vergi ödüyorlar, sosyal hayata katılıyorlar. Bu nedenle yerel seçimlerde söz sahibi olmalılar” dedi.

Ancak bu öneriye karşı çıkanlar da var. Örneğin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti başbakan adayı Armin Laschet, “Yerel seçimlerde oy kullanma hakkı sadece vatandaşlara tanınmalıdır. Vatandaşlık statüsüne değer veriyoruz” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise daha ileri bir adım atarak, Almanya’da 6 yıldan fazla yaşayan herkese yerel seçimlerde oy kullanma hakkı vereceğini vaat etti. SPD’nin Berlin eyaleti başbakan adayı Franziska Giffey, “Bu insanlar burada ev kuruyorlar, çocuk yetiştiriyorlar, iş buluyorlar. Bu nedenle yerel politikaya katkıda bulunmalılar” dedi. Giffey daha sonra bir yazım hatası olduğunu belirterek, 6 ay değil 6 yıl ikamet edenlere oy hakkı vereceklerini açıkladı.

Bu arada Almanya’da Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin vatandaşları zaten yerel seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Ancak Türkiye, Suriye, Japonya gibi AB dışındaki ülkelerin vatandaşları ise bu haktan yararlanamıyorlar.

Emeklilik Maaşı Yetersizliği

Almanya’da emeklilik yaşına gelmesine rağmen çalışanların sayısı 56 bin artarak 1 milyon 123 bin kişiye ulaştı. Bu durumun en önemli nedeni ise emeklilik maaşının yetersizliği olarak gösteriliyor.

Almanya’da 45 yıl asgari ücretle çalışan bir kişi 850 avro emekli maaşı alabiliyor. Aynı şartlarda Avusturya’da çalışan bir kişi ise neredeyse iki kat fazla emekli maaşı alabiliyor. Almanya’da 1500 avro emekli maaşı alabilmek için ise 45 yıl boyunca 3371 avro brüt maaşla çalışmak gerekiyor.

Emeklilik maaşının yükseltilmesi için siyasi partilerden farklı öneriler geliyor. SPD, emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 48’i seviyesinde tutulmasını istiyor. Yeşiller Partisi ise emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 50’si seviyesinde olmasını ve en düşük emeklilik maaşının da 1250 avro olmasını talep ediyor. CDU ise emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 44’ü seviyesinde kalmasını savunuyor.

Neonazi Grubuna Baskın ve Yasaklama

Almanya’da İçişleri Bakanlığı, “Haber Skins” adlı bir neonazi grubunun faaliyetlerini yasakladı. Grubun mal varlıklarına el konulduğu ve 10 eyalette 28 yere baskın yapıldığı bildirildi.

Grubun Yahudi ve mülteci karşıtı saldırı ve propagandalar yaptığı öne sürüldü. Baskınlarda çok sayıda silah, bıçak, bayrak, broşür ve bilgisayar ele geçirildiği belirtildi.

Baskın yapılan yerlerden biri de Köln şehrinde 13 yaşındaki bir çocuğun odasıydı. Çocuğun neonazi grupla bağlantılı olduğu iddia edildi. Gençlik dairesi çocuğu ailesinden aldı. Çocukların ceza sorumluluğu olmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Seehofer, “Bu çocuklar kurtarılmalı. Onları bu zehirli ideolojiden uzaklaştırmalıyız” dedi.

Diyanet Camii’ne Saldırı

Almanya’nın Regensburg şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bir camiye saldırı düzenlendi. Güvenlik kameralarına takılan bir kişi, camiyi yakmaya çalıştı ancak başaramadı. Caminin camlarını kırdığı ve otoparktaki araçlara zarar verdiği görüldü.

Saldırıyı kınayan DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, “Bu saldırının failinin bir an önce yakalanmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz” dedi. Türkmen, Almanya’da son dönemde artan cami saldırılarına dikkat çekerek, “Bu saldırılar sadece camilerimize değil, toplumsal barışa ve demokrasiye de yöneliktir” diye konuştu.

Almanya’da son bir yıl içinde 122 camiye saldırı düzenlendiği belirtildi. Bu saldırılarda camilerin duvarlarına hakaret içeren yazılar yazıldığı, pencerelerinin kırıldığı, domuz başları bırakıldığı ve yangın çıkartıldığı kaydedildi.

Mülteci Yardımında Kesinti Planları

Almanya’da hükümet, bazı mültecilere düzenli para vermeyi kesmeyi planlıyor. Maliye Bakanı Olaf Scholz, doğrudan para vermek yerine kalma şansı çok az olanlara otobüs bileti, telefon kontörü gibi ayni yardımlar yapılmasını önerdi. Scholz, “Yasa dışı göçün çekim merkezi olmayalım” dedi.

Başa dön tuşu