Avrupa doğal gaz fiyatları neden yükseliyor?
Avrupa doğal gaz fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği öngörülüyor. Avustralya’da olası arz kesintileri, Rusya’nın ihracatını durdurması ve Nijerya’daki üretim sorunları, gaz piyasasında sıkışıklığa neden oluyor.
Enerji analistleri, Avrupa doğal gaz fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğine inanıyor. Çarşamba günü TTF fiyatları, Perşembe günü kazançlarını ve uzun kayıplarını azaltmadan önce Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Benzin fiyatlarındaki artış, işçilerin daha yüksek ücret ve daha iyi iş güvenliği için kampanya yürütürken Avustralya’daki büyük fabrikalarda olası bir LNG tesisi grevi haberi üzerine geldi. İşte detaylar…
Avrupa doğal gaz fiyatlarındaki yükseliş momentumunun, Çarşamba günü vadeli işlemlerin yaklaşık %40 artmasının ardından önümüzdeki aylarda da devam edeceğine inanılıyor.
Bu artışın arkasında neler yatıyor? Avustralya’da olası arz kesintileri, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tutumu ve Nijerya’daki üretim sorunları, gaz piyasasında sıkışıklığa neden olan faktörler arasında sayılabilir.
Avustralya’da grev tehdidi
Doğal gaz ticareti için bir Avrupa ölçütü olan Hollanda Tapu Transfer Tesisi (TTF) merkezinde ön ay gaz fiyatı, Çarşamba günü Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Perşembe günkü kazançları ve uzun süreli kayıpları azaltmadan önce megavat saat başına 43 avroyu (47,4 $) aşan gün içi en yüksek seviyesine yükseldi.
Bu arada ABD’de gaz vadeli işlemleri de Çarşamba günü %6,6 artarak 2,96$’a ulaştı ve bu, Haziran ortasından bu yana en iyi günlük performansını ve Mart başından bu yana en yüksek kapanış fiyatını yansıtıyor.
Gaz fiyatlarındaki artış, işçilerin daha yüksek ücret ve iyileştirilmiş iş güvenliği için kampanya yürütürken, Avustralya’daki büyük fabrikalarda potansiyel bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisi grevi haberi üzerine geldi .
Enerji danışmanlığı şirketi Rystad Energy’de gaz analisti olan Zongqiang Luo, fiyat artışının grevin gerçekleşme olasılığını yansıttığını ve bunun da Avrupa’daki bol gaz stoklarına rağmen devam eden sıcak hava dalgaları sırasında LNG arzını etkileyeceğini söyledi.
Luo bir araştırma notunda, “Potansiyel grev, dört LNG tesisini kesintiye uğratabilecek olan Chevron ve Woodside Energy Group’taki Avustralyalı işçiler tarafından yönetilecek” dedi.
Bir grev ihtimalinin Avustralya’nın LNG ihracat kapasitesinin yaklaşık yarısını bozabileceğini ve birçok Asyalı alıcıyı LNG kargolarını başka yerlerden almaya sevk edebileceğini de sözlerine eklediler.
Luo, örneğin Çin ve Japonya’nın yılın ilk yarısında toplam 26 milyon mt Avustralya LNG’si satın aldığını belirterek, bunun dönem boyunca ülkenin ihracatının %60′ından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti.
Luo, “Geleceğe baktığımızda, Avrupa’ya daha az LNG ithalatı, Norveç boru hatları için planlı bakım ve küresel olarak birçok bölgede devam eden sıcak hava dalgaları ile gaz fiyatlarının yükseliş görünümünün devam etmesini bekliyoruz” dedi.
Rusya’nın ihracat durdurması
Avrupa için gaz fiyatlarındaki artış, euro bölgesinin Kremlin’in Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinin ardından Rusya’nın fosil yakıt ihracatından vazgeçmeye devam etmesiyle ortaya çıkıyor .
Rusya, Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi konumunda ve Avrupa Birliği’nin (AB) gaz tüketiminin yaklaşık üçte birini karşılıyor. Ancak Rusya, Ukrayna’ya karşı askeri müdahalesi nedeniyle AB’den yaptırımlarla karşı karşıya kaldı ve gaz akışını kesintiye uğrattı.
Rusya’nın gaz ihracatını durdurması, Avrupa’nın alternatif kaynaklar arayışını hızlandırdı. Almanya gibi ülkeler, Katar ve ABD ile büyük gaz anlaşmaları yaptı. Ancak bu anlaşmaların yeterli olup olmadığı konusunda şüpheler var.
Aracı kurum PVM’de analist olan John Evans, “2022′de görüldüğü gibi, hala bir açık ve yerinde satın alma zorunluluğuna dönüş olasılığı devam ediyor” dedi.
“Avustralya, Katar ve ABD’yi geride bırakarak şu anda en yüksek LNG ihracatçısı konumunda, ancak üretim sorunları ve tehlike altındaki gaz sahaları nedeniyle, Avrupalı alıcılar arz güvenliğinden korkuyor ve kış başlamadan önce nakit piyasasından tank dolumuna başvurdu.” Evans bir araştırma notunda söyledi.
Nijerya’daki üretim sorunları
Gaz fiyatlarındaki yükselişi tetikleyen bir diğer faktör de Nijerya’daki üretim sorunları. Nijerya, dünyanın en büyük dokuzuncu LNG ihracatçısı ve Avrupa’nın önemli bir tedarikçisi.
Ancak geçen yıl Ekim ayında Nijerya’da ilan edilen mücbir sebebin uzatılmasının LNG pazarındaki sıkışıklığı artırdığı belirtiliyor. Ağır selden sonra sahaların yeniden üretime kavuşma mücadelesi verdiği ifade ediliyor.
Evans, “Şu anda enerji sektöründe bu ralliyi bozacak olumsuz bir durum yok gibi görünüyor” dedi.
Avrupa doğal gaz fiyatlarındaki yükselişin ne kadar süreceği ve nasıl etkiler yaratacağı ise merak konusu. Avrupa ekonomisi için enerji maliyetlerinin artması, enflasyon baskısını artırabilir ve büyümeyi yavaşlatabilir. Ayrıca Avrupa’nın iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine de zarar verebilir. Bu nedenle Avrupa’nın gaz piyasasındaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor.