google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc BAE, Suudi Arabistan Üretim Kesintilerinin En Büyük Kazananı Oldu - haberbil.net
Genel

BAE, Suudi Arabistan Üretim Kesintilerinin En Büyük Kazananı Oldu

BAE, Suudi Arabistan’ın gönüllü petrol üretim kesintilerine katılmayarak ve OPEC’ten kotasında yukarı yönlü revizyon alarak petrol piyasasında büyük bir kazanç elde etti. Suudi Arabistan daha derin kesintiler yapmaya karar verirse, BAE’nin gelirleri daha da artabilir.

Petrol piyasasında son zamanlarda yaşanan gelişmeler, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Suudi Arabistan’ın gönüllü üretim kesintilerinden en çok yararlanan ülke olduğunu gösteriyor. BAE, OPEC’ten kotasında yukarı yönlü revizyon alarak ve Suudilerin yaptığı kesintilerin piyasaları dengelemeye yeterli olduğunu iddia ederek, petrol fiyatlarının artmasından maksimum faydayı sağladı.

BAE’nin OPEC’ten Aldığı Taviz

Geçen ay BAE, Suudilerin yaptığı kesintilerin piyasaları dengelemeye yeterli olduğunu iddia ederek Suudi Arabistan’ın gönüllü petrol üretim kesintilerine katılmayacağını açıkladı. BAE’nin uzun süredir mevcut OPEC kotasından daha fazlasını pompalamasına izin verilmesi gerektiğini savunduğu düşünüldüğünde, bu hiç de şaşırtıcı değil. Ancak OPEC’in en büyük üçüncü üreticisi mevcut üretimini sürdürmekle yetinmedi. BAE, OPEC’ten, üretimini 2024’te günde 200.000 varil (bpd) artırarak 3,2 milyon varile çıkaracak olan kotasında yukarı yönlü revizyon şeklinde büyük bir taviz aldı.

Bu taviz, BAE’nin ham petrol üretim kapasitesini 2027 yılına kadar günde beş milyon varile (bpd) çıkarmayı planladığını göz önünde bulundurduğumuzda daha da anlamlı hale geliyor. Bu, OPEC’in günlük 3 milyon varillik kotasının çok üzerinde bir rakam.

BAE’nin Petrol Fiyatlarından Elde Ettiği Kazanç

Ancak BAE’nin kurnazlığının meyvelerini toplamak için 2024’e kadar beklemesine gerek yok. Suudi Arabistan’ın günde 1 milyon varillik gönüllü kesintiye başlamasından bu yana petrol fiyatları yaklaşık %15 arttı. Aslında Suudi Arabistan tüm ağır işleri yapıyor ama en çok BAE kâr ediyor.

“Suudi Arabistan büyük oranda kesinti yapıyor. En azından Rusya kestiğini söylüyor. BAE asgariye indirdi. Sonuç olarak Suudi Arabistan tüm işi yapıyor ve BAE’nin petrol fiyatları bir ay öncesine göre yüzde 15 daha yüksek.” Kpler ham petrol analiz başkanı Viktor Katona, Middle East Eye’a verdiği demeçte, her halükarda BAE bu yazın en büyük kazananı olduğunu söyledi.

BAE’nin kişi başına düşen bazda Suudi Arabistan’dan çok daha zengin olduğunu düşündüğünüzde durum daha da ironik, yani Suudiler hükümet harcamalarına zarar verebilecek kısa vadeli fiyatlar konusunda daha endişeli. Mevcut üretim hızında, Suudi Arabistan’ın defterlerini dengelemek için varil başına 100 dolara ihtiyacı var.

Daha Derin Suudi Kesintileri mi?

Suudi Arabistan petrol fiyatlarını düşürmeye çalışırken daha da derin üretim kesintileri yapmaya karar verirse, BAE gelirlerinin bir kez daha arttığını görebilir.

Geçen ay, birkaç emtia uzmanı, Suudilerin gönüllü üretim kesintisini uzatacağını, ancak Eylül ayında durdurulan üretimi günde 250.000-500.000 varil geri getirerek ekstra kesintilerini azaltacağını tahmin etti. Bir hafta sonra, Suudi Basın Ajansı (SPA), ülkenin gerçekten de günde 1 milyon varillik (mb/d) petrol üretim kesintisini Eylül ayına kadar uzatacağına dair bir onay yayınladı, ancak önemli bir nüans medyanın çoğu tarafından büyük ölçüde gözden kaçtı. Kesimin “uzatılabileceği veya uzatılabileceği ve derinleştirilebileceği” şeklinde ifade edildi. Bu, Suudi Arabistan’ın önceki kesintilerin istenen etkiyi elde etmesi çok uzun sürmesi durumunda daha da derin kesintiler yapmaya istekli olduğunun ilk kez sinyalini vermesine işaret ediyor.

Büyük petrol tüketicilerinin zayıflayan talebi, Suudi Arabistan’ı daha da kısmaya ikna edebilir. Çin’den gelen son veriler, stokların azalmasıyla birlikte ham petrol ithalatının 2,412 mb/dm/m düşerek altıncı ayın en düşük seviyesi olan 10,429 mb/d’ye gerilediğini gösteriyor. Envanter oluşturma şiddetli bir klibe çarptığında, Haziran ayındaki ithalatlar kayıtlardaki en yüksek ikinci ithalat olduğundan, bunun bir düşüş trendinin başlangıcı olup olmadığı net değil. Adil olmak gerekirse, Temmuz ayında ham petrol ithalatındaki yıllık artış, bir yıl önceki hacimden %17 daha yüksek olan 1.519 mb/d idi.

Bu arada, Hindistan’ın Temmuz ayı petrol talebi 4,70 mb/d ile Wall Street’in 4,83 mb/d beklentilerinin altında kaldı. Ülkenin yıllık talep artış hızı Haziran’daki günlük 190 bin varilden (kb/d) Temmuz’da 84 kb/d’ye geriledi.

BAE’nin petrol piyasasındaki stratejisi, hem kendi çıkarlarını korumak hem de OPEC’in bütünlüğünü sürdürmek arasında ince bir çizgiyi yürümeyi gerektiriyor. Ancak şimdilik BAE’nin bu dengeyi başarıyla sağladığı ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerinden en çok faydalanan ülke olduğu söylenebilir.

Başa dön tuşu