Biden, NATO’ya Olan Sarsılmaz Taahhüdünü Helsinki’de Yineledi
ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa gezisini sonlandırırken Helsinki’de yaptığı konuşmada, NATO liderlerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra askeri ittifakın “her zamankinden daha birleşik” olduğunu gösterdiklerini söyledi. Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığından sarsılmayacağını ve Ukrayna’nın bir gün NATO’ya katılacağını da vurguladı.
ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa gezisini sonlandırırken Helsinki’de yaptığı konuşmada, NATO liderlerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra askeri ittifakın “her zamankinden daha birleşik” olduğunu gösterdiklerini söyledi. Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığından sarsılmayacağını ve Ukrayna’nın bir gün NATO’ya katılacağını da vurguladı.
Biden, 13 Temmuz’da Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ile düzenlediği basın toplantısında, kendisinin ve diğer NATO liderlerinin bu haftaki zirvelerinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra askeri ittifakın “her zamankinden daha birleşik” olduğunu dünyaya gösterdiklerini söyledi. “Müttefikler, bu mücadelenin yalnızca Ukrayna’nın geleceği için bir mücadele olmadığını anlıyorlar” dedi. Biden, Ukrayna’nın mücadelesinin aynı zamanda Doğu Avrupa ve dünyadaki egemenlik, güvenlik ve özgürlükle ilgili olduğunu söyledi.
Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığından sarsılmayacağını yineledi. “Kesinlikle garanti ederim. Hiç şüphe yok” diyen Biden, Amerikan halkının ve Kongre’deki milletvekillerinin ezici desteğinin olduğunu da sözlerine ekledi.
Biden’ın Helsinki ziyareti, beş günlük Avrupa gezisinin son durağıydı. Başkan önce Litvanya’nın Vilnius kentinde başarılı bir NATO zirvesine katıldı. Zirvede müttefikler, Ukrayna’nın da üye olmasının önünü daha da açacak bir dil üzerinde anlaşmaya vardılar. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, zirvenin sonucunu ülkesi için “önemli bir güvenlik zaferi” olarak nitelendirdi ve “Ukrayna’nın NATO’da yer alıp almayacağı konusundaki şüpheleri ve belirsizlikleri ortadan kaldırdı” dedi. Ancak, katılmak için doğrudan bir davet almamaktan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Biden daha sonra İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda liderleriyle bir araya geldi. Liderlerin “güçlü ABD-İskandinav ortaklığını ve ülkeleri arasında güvenliğe, çevreye, teknolojiye ve topluma odaklanarak yoğunlaşan işbirliğini yeniden teyit ettiklerini” söyledi. İsveç, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirve arifesinde başvurusunu onay için Türkiye parlamentosuna göndermeyi kabul etmesinden sonra NATO’nun 32. üyesi olarak kabul edilmeye hazırlanıyor. İsveç ayrıca terörle mücadele çabalarında Türkiye ile daha fazla işbirliği sözü verdi. Nisan ayında NATO’nun 31. üyesi olan İsveç ve Finlandiya, askeri uyumsuzluk geçmişini terk ettiler ve Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra NATO ittifakına katılmaya çalıştılar.
Biden, Helsinki uçuşunda gazetecilere yaptığı açıklamada, yolculuğunun “başarmak için yola çıktığımız her hedefe ulaştığını” söyledi ve Zelenskiy’nin hayal kırıklıklarına rağmen Ukrayna cumhurbaşkanının “sonunda çok mutlu olduğunu” söyledi. Helsinki’de gazetecilere Ukrayna’nın bir gün NATO’ya katılacağını söyledi. “Mesele katılıp katılmamaları değil. Önemli olan ne zaman katılabilecekleri ve NATO’ya katılacaklar” dedi.
Rusya Başkanı Vladimir Putin ise zirvenin sonuçlarına tepki göstererek, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının Rusya’nın kendi güvenliğini tehdit edeceğini ve dünya sahnesinde daha fazla gerilim yaratacağını söyledi. Rus televizyonunda konuşan Putin, Ukrayna’ya yeni silah tedarikinin savaş alanında hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, sadece çatışmayı daha da tırmandıracağını söyledi. Batılı güçler tarafından sağlanan tankların Rus kuvvetleri için “öncelikli hedef” olacağını da sözlerine ekledi.