Ekonomi

Bitcoin ve Ether’de düşüş sürüyor: Emtia ve döviz piyasalarında son durum

Bu makalede, kripto para piyasalarındaki düşüş trendi, emtia piyasalarındaki yükseliş trendi ve döviz piyasalarındaki son durum hakkında bilgi verilmektedir. Makalede ayrıca fiyat hareketlerinin nedenleri de analiz edilmektedir.

Kripto para piyasalarında son günlerde yaşanan düşüş trendi devam ediyor. Lider kripto para birimi Bitcoin, son 24 saatte %1,11 oranında değer kaybederek 51.000 doların altına geriledi. Bitcoin’in piyasa değeri de 950 milyar doların altına düştü. Bitcoin’in hakimiyet oranı ise %41,5 seviyesinde kaldı.

Bitcoin’i takip eden ikinci büyük kripto para birimi Ether de düşüşten nasibini aldı. Son 24 saatte %3,58 oranında değer kaybeden Ether, 3.800 doların altına indi. Ether’in piyasa değeri de 440 milyar doların altına geriledi.

Kripto para piyasalarındaki düşüşün nedenleri arasında, Çin’in kripto para madenciliğine yönelik yasakları, ABD’nin kripto para vergilendirmesine ilişkin planları ve Elon Musk’ın Bitcoin’e yönelik eleştirileri sayılabilir.

Emtia piyasalarında ise doğal gaz fiyatları yükselişe geçti. Avrupa Birliği’nin Hollanda’daki doğal gaz ticaret merkezi TTF’de (Title Transfer Facility) doğal gaz fiyatları, son 24 saatte %14,97 oranında artarak 29,69 euro/MWh seviyesine yükseldi. İngiltere’de ise doğal gaz fiyatları, son 24 saatte %12,82 oranında artarak 67,66 sterlin/MWh seviyesine çıktı.

Doğal gaz fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında, Avrupa’da azalan doğal gaz stokları, Rusya’nın doğal gaz arzını azaltması ve küresel talebin artması sayılabilir.

Ham petrol fiyatları da son 24 saatte yükseliş gösterdi. Batı Teksas tipi ham petrol (WTI), %4,39 oranında artarak 70,45 dolar/varil seviyesine çıktı. Brent tipi ham petrol ise %3,86 oranında artarak 72,69 dolar/varil seviyesine yükseldi.

Ham petrol fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında, OPEC+ ülkelerinin üretim kısıntılarını sürdürmesi, ABD’nin ham petrol stoklarının azalması ve küresel talebin toparlanması sayılabilir.

Emtia piyasalarındaki en büyük kaybedenler ise bitüm, soda külü ve polipropilen oldu. Bitüm fiyatları son 24 saatte %4,13 oranında düşerek 495 dolar/ton seviyesine geriledi. Soda külü fiyatları %2,91 oranında düşerek 260 dolar/ton seviyesine indi. Polipropilen fiyatları ise %2,74 oranında düşerek 1.615 dolar/ton seviyesine geriledi.

Döviz piyasalarında ise Rus Rublesi değer kazandı. Son 24 saatte %2,47 oranında değerlenen Rus Rublesi, ABD Doları karşısında 0,0136 dolar seviyesine yükseldi. Rus Rublesi’nin değer kazanmasının nedenleri arasında, ham petrol fiyatlarındaki artış, Rusya Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve ABD Doları’nın zayıflaması sayılabilir.

Norveç Kronu da değer kazanan diğer bir para birimi oldu. Son 24 saatte %1,11 oranında değerlenen Norveç Kronu, ABD Doları karşısında 0,1178 dolar seviyesine çıktı. Norveç Kronu’nun değer kazanmasının nedenleri arasında, doğal gaz fiyatlarındaki artış, Norveç Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve ABD Doları’nın zayıflaması sayılabilir.

Japon Yeni de değer kazanan diğer bir para birimi oldu. Son 24 saatte %0,61 oranında değerlenen Japon Yeni, ABD Doları karşısında 0,0091 dolar seviyesine yükseldi. Japon Yeni’nin değer kazanmasının nedenleri arasında, Japonya’nın ekonomik büyümesi, Japonya Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi sürdürmesi ve ABD Doları’nın zayıflaması sayılabilir.

Döviz piyasalarındaki en büyük kaybeden ise Türk Lirası oldu. Son 24 saatte %0,63 oranında değer kaybeden Türk Lirası, ABD Doları karşısında 8,48 lira seviyesine geriledi. Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin nedenleri arasında, Türkiye’nin enflasyon oranının yüksekliği, Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve ABD Doları’nın güçlenmesi sayılabilir.

İlgili Makaleler