BM, Suriye ile Türkiye Sınır Kapılarının Yeniden Açılması Konusunda Anlaştı
BM, Suriye ile Türkiye sınır kapılarının yeniden açılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, Suriye’nin kuzeybatısındaki isyancıların kontrolündeki bölgeye insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak.
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının altı aylığına yeniden açılması konusunda Suriyeli yetkililerle bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Bu anlaşma, Suriye’nin kuzeybatısındaki isyancıların kontrolündeki bölgeye insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak.
Suriye’de 10 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve temel ihtiyaçlardan yoksun kaldı. BM, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesine insani yardım göndermek için Türkiye’den Bab al-Hawa sınır kapısını kullanıyor. Ancak bu kapı, Temmuz 2020’de BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle kapatılmıştı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, BM insani yardım sorumlusu Martin Griffiths ile Suriyeli yetkililer arasında varılan “anlayış” sonucunda Bab al-Hawa kapısının altı aylığına yeniden açılacağını duyurdu. Guterres, bu kararı “Suriye halkına yönelik insani taahhüdün bir göstergesi” olarak nitelendirdi ve “bu anlayışın uygulanmasını yakından izleyeceğini” belirtti.
Bab al-Hawa kapısının yeniden açılması, İdlib bölgesindeki yaklaşık 3 milyon insan için hayati önem taşıyor. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), bu kapının kapatılması halinde bölgedeki sağlık, gıda ve eğitim hizmetlerinin büyük ölçüde etkileneceği ve insanların daha fazla acı çekeceği uyarısında bulunmuştu. OCHA, Bab al-Hawa kapısının 2020 yılında 1.000’den fazla insani yardım konvoyunun geçişine izin verdiğini ve bu konvoyların kuzeybatı Suriye’ye yapılan teslimatların %85’ini oluşturduğunu bildirmişti.
Bab al-Hawa kapısının yeniden açılması, Suriye’deki insani krizin çözümü için bir adım olarak görülse de, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, Suriye hükümetinin ülkenin diğer bölgelerine de insani erişim sağlaması çağrısında bulunuyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Mart ayında yaptığı açıklamada, Suriye’de 13 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunların 12 milyonunun Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yaşadığını belirtmişti. OHCHR, Suriye hükümetinin insani yardım kuruluşlarının faaliyetlerini kısıtladığını ve yardımların siyasi amaçlarla kullanıldığını iddia etmişti.
Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının yeniden açılması, Suriye’deki insani durumu iyileştirmek için atılmış önemli bir adımdır. Ancak bu adım, Suriye’de siyasi bir çözüm bulunması ve barışın sağlanması için yeterli değildir. BM, Suriye’deki tarafları, Cenevre’de devam eden siyasi görüşmelere katılmaya ve Suriye halkının çıkarlarına uygun bir anlaşmaya varmaya çağırmaktadır.