BSE Sensex, Çin’den gelen olumlu verilerle rekor kırdı
BSE Sensex, Cuma günü Çin’den gelen olumlu verilerle rekor kırdı. Otomobil ve BT hisseleri kazançlara öncülük etti. Yurt içi odaklı şirketler temkinli büyüdü.
BSE Sensex, Cuma günü yatırımcıların ticaret ortağı Çin’den gelen olumlu verileri memnuniyetle karşılamasıyla, %0,47 artışla 67.838’lik rekor yüksek seviyesinde kapandı. Böylece art arda 11. seansta kazançlarını genişleterek 16 yılın en uzun galibiyet serisini kaydetti.
Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar Ağustos ayında beklentilerin üzerinde arttı. Bu da Asya’nın en büyük ekonomisinin koronavirüs salgınından kurtulmaya başladığına işaret etti. Çin, Hindistan’ın en büyük ticaret ortağıdır ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021’in ilk yarısında 57,48 milyar dolara ulaştı.
Otomobil hisseleri kazançlara öncülük etti
Yurt içinde otomobil hisseleri, Bofa Global Research’ün hisseyi “nötr”den “al”a yükseltmesinin ardından Bajaj Auto’daki %6,3’lük artışın etkisiyle kazançlara öncülük etti. Bofa, Bajaj Auto’nun ihracat pazarındaki güçlü konumunu ve yeni ürün lansmanlarını vurguladı. Ayrıca Maruti Suzuki, Tata Motors ve Mahindra & Mahindra gibi diğer otomobil üreticileri de yükseldi.
BT hisseleri Fed beklentisiyle yükseldi
Ayrıca BT hisseleri, Fed’in gelecek hafta faiz artırımına ara vereceği beklentisinin artmasıyla yükseldi. Fed Başkanı Jerome Powell, Ağustos ayında Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin zaman çizelgesinin bu yıl sonunda açıklanabileceğini söylemişti. Ancak son dönemde ABD’de koronavirüs vakalarının artması ve istihdam piyasasının zayıflaması, Fed’in parasal sıkılaştırma hamlesini ertelemesine neden olabilir. Bu da BT şirketleri için olumlu bir haberdir. Çünkü BT sektörü, doların değer kaybetmesinden ve düşük faiz ortamından faydalanır.
Yurt içi odaklı şirketler temkinli büyüdü
Artan petrol fiyatlarının enflasyonist kaygıları güçlendirmesi nedeniyle yurt içi odaklı küçük ve orta ölçekli şirketler temkinli bir şekilde büyüdü. Brent petrolün varili 75 doların üzerine çıkarken, Hindistan’ın tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında %5,3 arttı. Bu da hedeflenen %4’lük seviyenin üzerindeydi. Bu durum, Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) para politikasını gevşetmesini zorlaştırabilir.
Bu arada Nifty 50 de %0,44 artışla 20.192 ile rekor seviyeden kapandı. Haftada BSE Sensex %1,9 arttı.