Bursa Milletvekili Torun’dan Fas ve Balıkçılık Açıklaması
Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Fas’ın Türkiye’nin yardım teklifini reddetmesi ve Türkiye’nin balıkçılık sektörünün geliştirilmesi gerektiği konularında açıklamalarda bulundu.
Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, iki önemli konuda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Torun, Fas’ın deprem sonrası Türkiye’nin yardım teklifini neden reddettiğini ve Türkiye’nin balıkçılık sektörünün nasıl geliştirilmesi gerektiğini anlattı.
Torun, 24 Eylül 2023 tarihinde Fas’ın Agadir kentinde meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Bilindiği gibi yine bu depremde Fas, 5 ülkeden yardım teklifini reddetti.
Bu ülkelerden biri Türkiye’dir. Bu teklifin reddedilme sebebini de bilmiyoruz. Bu konuda iktidar, özellikle Dışişleri Bakanlığı bizi aydınlatırsa memnun oluruz.
Torun, Türkiye’nin Fas ile tarihi ve kültürel bağları olduğunu, iki ülke arasında stratejik ortaklık ilişkisi bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin Fas’a her zaman dostluk elini uzattığını, ticaret, yatırım, eğitim, kültür ve turizm alanlarında işbirliğini geliştirmeye çalıştığını belirtti. Torun, Fas’ın yardım teklifini reddetmesinin arkasında siyasi bir neden olup olmadığını sordu.
Türkiye’nin Balıkçılık Sektörünün Geliştirilmesi
Torun, ayrıca Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Güncellenmiş Gümrük Birliği Anlaşması’nın balıkçılık sektörüne etkisini de değerlendirdi. Bildiğiniz gibi bu anlaşmanın konusu olan balıkçılık Türkiye’nin önemli geçim kaynaklarından biridir.
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedeyiz ama dünyadaki örneklerine bakarsak bu kadar denizle iç içe olan ülkemizin balık üretim ve tüketimi olması gerekenin altındadır. Balıkçılık sektörü özellikle büyük denizlere açılma konusunda zayıftır.
Torun, Somali’de büyükelçi olarak bulunduğu dönemde Somali açıklarına yani Hint Okyanusu’na gelen Japon ve Güney Kore balıkçılarının büyük gemilerle o bölgelerde avlanma yaptığını ve hatta bu büyük gemilerin bu balıkları yerinde işleyerek hatta pisliklerini de o bölgeye bıraktığını bildiğini söyledi.
Türkiye’den o bölgelerde balık avlanması için devletle anlaşma yaparak balıkçılar getirmek istedik ancak bizim balıkçılarımızın o bölgelerde avlanabilecek kapasitesi yoktu, okyanusa uygun büyük gemilere sahip değillerdi.
Torun, bu konunun bence iktidar tarafından acilen ele alınıp Türkiye’nin balıkçılık kapasitesinin özellikle okyanuslarda avlanma konusunda geliştirilmesi elzemdir. Çünkü sadece bölgemizde yani Karadeniz ve Akdeniz’de avlanmak değil, artık dünyanın her yerinde yapılan anlaşmalarla -elbette kaçak olarak değil- balıkçılık yapmaları ve ülkeye gelir kazandırmaları gerekmektedir.
Torun, AB ile yapılan anlaşmanın da Türkiye’nin balıkçılık sektörüne fayda sağlayacağını umduğunu ifade etti.