google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc CHP’de değişim isteyen İmamoğlu’na engel mi var? - haberbil.net
Gündem

CHP’de değişim isteyen İmamoğlu’na engel mi var?

Süleyman Soylu’nun görevden alınması sonrası Türkiye’de organize suç örgütlerine karşı operasyonlar başladı. Bu operasyonlar Soylu’ya sahip çıkan MHP ve Devlet Bahçeli’nin ziyaretiyle duracak mı? CHP içindeki kavgalar ve değişim isteyen Ekrem İmamoğlu’nun durumu ne olacak? Bu soruların cevabını arayan bir haber makalesi.

Türkiye siyasetinde son günlerde yaşanan gelişmeler, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin içindeki çatlakları ve çekişmeleri ortaya çıkardı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevden alınması sonrası Türkiye’de organize suç örgütlerine karşı operasyonlar başladı. Bu operasyonlar, Soylu’ya sahip çıkan MHP ve Devlet Bahçeli’nin ziyaretiyle duracak mı? CHP içindeki kavgalar ve değişim isteyen Ekrem İmamoğlu’nun durumu ne olacak? Bu soruların cevabını arayan bir haber makalesi.

Soylu’nun görevden alınması, organize suç örgütlerine darbe mi oldu?

Türkiye’de 23 Eylül 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevden alındı. Soylu’nun yerine ise eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül atandı. Soylu’nun görevden alınmasının nedeni olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki anlaşmazlıklar, yolsuzluk iddiaları, organize suç örgütleriyle ilişkileri ve parti içindeki güç mücadelesi gösterildi.

Soylu’nun görevden alınmasından sonra Türkiye’de organize suç örgütlerine karşı operasyonlar başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) tarafından yürütülen operasyonlarda, aralarında Sedat Peker, Alaattin Çakıcı, Metin Kaplan, Hüseyin Baybaşin, Nurettin Güven gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda organize suç örgütü lideri ve üyesi gözaltına alındı veya aranır duruma düşürüldü.

Operasyonların amacının, Türkiye’de hukukun üstünlüğünü sağlamak, organize suç örgütlerinin devlet kurumlarına sızmasını engellemek, kamu düzenini korumak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak olduğu belirtildi. Operasyonların devam edeceği ve yeni isimlerin de yakalanacağı ifade edildi.

Bahçeli’nin ziyareti, Soylu’ya sahip çıkma mı yoksa operasyonlara engel olma mı?

Soylu’nun görevden alınmasına en sert tepkiyi ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gösterdi. Bahçeli, Soylu’nun görevden alınmasını “haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik” olarak nitelendirdi ve Soylu’ya sahip çıktı. Bahçeli, Soylu’nun görevden alınmasının Cumhur İttifakı’na zarar vereceğini ve AK Parti ile MHP arasındaki ilişkileri bozacağını söyledi.

Bahçeli, 27 Eylül 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Ziyaretin gündeminde Soylu’nun görevden alınması ve organize suç örgütlerine karşı operasyonlar olduğu iddia edildi. Bahçeli’nin, Erdoğan’a Soylu’nun görevine iade edilmesini veya başka bir bakanlık verilmesini talep ettiği, ayrıca operasyonların durdurulmasını veya yavaşlatılmasını istediği öne sürüldü.

Bahçeli’nin ziyareti ve Soylu’ya sahip çıkması, Soylu’nun arkasında duran güçlü bir lobi olduğunu ve bu lobinin MHP ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bahçeli’nin, Soylu’yu korumak için organize suç örgütlerine sahip çıktığı ve operasyonlara engel olmaya çalıştığı yönünde iddialar var. Bu iddiaların doğru olup olmadığını ise ilerleyen günlerde göreceğiz.

CHP’de değişim isteyen İmamoğlu’na engel mi var?

Türkiye siyasetindeki gelişmeler sadece iktidar partilerini değil, muhalefet partilerini de etkiliyor. CHP içinde de değişim isteyen ve parti yönetimine eleştiriler yönelten bir grup var. Bu grubun başında ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geliyor.

İmamoğlu, CHP’nin 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini açıkça dile getiriyor. İmamoğlu, CHP’nin daha geniş bir kitleye hitap etmesi gerektiğini, parti içindeki oligarşik yapılanmanın kırılması gerektiğini, parti yönetiminin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. İmamoğlu, ayrıca CHP’nin diğer muhalefet partileriyle daha iyi ilişkiler kurması gerektiğini ve Millet İttifakı’nın güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

İmamoğlu’nun bu talep ve eleştirilerine karşı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ona yakın isimler direniyor. Kılıçdaroğlu, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının parti içinde belirleneceğini ve bunun için erken bir tarih olmayacağını söylüyor. Kılıçdaroğlu, ayrıca CHP’nin parti içinde demokratik bir yapıya sahip olduğunu ve değişime açık olduğunu iddia ediyor.

Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerden Özgür Özel ise İmamoğlu’na yönelik sert eleştirilerde bulunuyor. Özel, İmamoğlu’nun siyaset dışı bir isim olduğunu, partiye yabancı olduğunu, Macron gibi bir aday istemediklerini söylüyor. Özel, ayrıca İmamoğlu’nun yaptığı yatırım ve açılışlardan parti örgütünü haberdar etmediğini ve partiyi yok saydığını ileri sürüyor.

CHP’de yaşanan bu tartışma ve kavga, CHP’nin gerçek yüzünü ortaya çıkartıyor. CHP’de değişime direnen ve partiyi kendi çıkarları için kullanan bir grup tarafından yönetildiğini gösteriyor. CHP’de değişim isteyen ve halkın sorunlarına çözüm üreten bir lider olan İmamoğlu’na ise engel olmaya çalışıyorlar. CHP’nin 2023 seçimlerinde başarılı olması için, parti içindeki bu engellerin aşılması ve İmamoğlu’nun desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, CHP hem iktidar şansını hem de halkın güvenini kaybedecek.

Başa dön tuşu