Dünyanın En Değerli Gayrimenkul Pazarları
Dünyanın en değerli gayrimenkul pazarları hangileri? Bu makalede, küresel gayrimenkul değerinin yüzde 70’ini oluşturan 10 ülkeyi ve bu ülkelerin ticari gayrimenkul piyasalarının likiditesini inceleyeceğiz.

Gayrimenkul, dünyanın en büyük varlık sınıfıdır. Ancak, tüm ülkelerin gayrimenkul piyasaları eşit değildir. Bazı ülkeler, küresel gayrimenkul değerinin büyük bir kısmını oluşturan çok sayıda konut ve ticari mülke sahiptir. Diğer ülkeler ise, daha az sayıda veya daha düşük değerli gayrimenkul varlığına sahiptir.
Bu makalede, dünyanın en değerli gayrimenkul pazarlarını ve bu pazarların ticari gayrimenkul piyasalarının likiditesini inceleyeceğiz. Hangi ülkelerin en çok gayrimenkul varlığına sahip olduğunu, hangi ülkelerin en çok işlem gören gayrimenkul piyasalarına sahip olduğunu ve bunun yatırımcılar için ne anlama geldiğini öğreneceksiniz.
Küresel Gayrimenkul Değerinin Dağılımı
Dünya çapındaki toplam konut ve ticari mülk değerinin 200 trilyon ABD Dolarının (200.000.000.000.000 ABD Doları) biraz üzerinde olduğunu tahmin ettik. Bunun büyük çoğunluğu konutlardan oluşuyor ve yüzde 84’ü ya da 168,5 trilyon doları oluşturuyor.
Ancak, bu değer eşit olarak dağılmamıştır. Sadece 10 ülke, tüm küresel ticari ve konut değerinin (toplamda 200 trilyon dolar) yüzde 70’ini (141,5 trilyon dolar) içeriyor. Çin ve ABD birlikte küresel emlak değerinin yüzde 42’sini (84,8 trilyon dolar) tek başına oluşturuyor.
Çin, 42,7 trilyon dolar veya küresel gayrimenkul değerinin yüzde 21’i ile diğer ülkelerden daha fazla dünya emlak piyasası varlığına (değer olarak) ev sahipliği yapıyor ve 42,1 trilyon dolar ile ABD’nin hemen önünde yer alıyor.
Japonya, İngiltere, Hindistan, Almanya, Fransa, Brezilya, İtalya ve Rusya ilk 10’da yer alıyor ve bu ülkeler küresel gayrimenkul varlığı toplamının yüzde 28’ini veya 56,8 trilyon dolarını oluşturuyor.
Bu 10 ülkenin haricindeki diğer tüm ülkeler ise küresel gayrimenkul değerinin sadece yüzde 30’unu veya 58,5 trilyon dolarını paylaşıyor.
Ticari Gayrimenkul Piyasalarının Likiditesi
En değerli ulusal pazarların mutlaka en sık işlem görenler olması gerekmez. Piyasanın gücü ve likidite, bazı piyasaları daha yatırım yapılabilir hale getiriyor. Olgun, şeffaf piyasaların sınır ötesi yatırımcıları çekme olasılığı daha yüksek ve bu da hacimleri artırıyor.
Yalnızca ticari gayrimenkullerdeki büyük bilet anlaşmalarına bakıldığında (geliştirme siteleri hariç), olgun ABD, İngiltere ve Almanya pazarları en çok işlem görenler arasında yer alıyor. 2016 yılında değer bazında tüm hisse senedi cirosunun yüzde 4 ila yüzde 6’sını gördüler.
Büyük olmasına rağmen Çin pazarında geçen yıl hisse senetlerinin yalnızca yüzde 1,2’si işlem gördü. Aynı rakam Brezilya’da sadece yüzde 0,1 ve Rusya’da yüzde 0,5 idi; bu da bu ülkelerdeki zayıf ekonomik koşulları ve çok az sınır ötesi yatırımı yansıtıyordu.
Bu durum, küresel gayrimenkul piyasalarının çeşitliliğini ve karmaşıklığını gösteriyor. En değerli pazarlar, en likit pazarlar olmayabilir. Yatırımcılar, farklı ülkelerin gayrimenkul piyasalarının özelliklerini, fırsatlarını ve risklerini anlamak için kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.
Sonuç
Gayrimenkul, dünyanın en büyük varlık sınıfıdır. Ancak, tüm ülkelerin gayrimenkul piyasaları eşit değildir. Bazı ülkeler, küresel gayrimenkul değerinin büyük bir kısmını oluşturan çok sayıda konut ve ticari mülke sahiptir. Diğer ülkeler ise, daha az sayıda veya daha düşük değerli gayrimenkul varlığına sahiptir.
Bu makalede, dünyanın en değerli gayrimenkul pazarlarını ve bu pazarların ticari gayrimenkul piyasalarının likiditesini inceledik. Hangi ülkelerin en çok gayrimenkul varlığına sahip olduğunu, hangi ülkelerin en çok işlem gören gayrimenkul piyasalarına sahip olduğunu ve bunun yatırımcılar için ne anlama geldiğini öğrendik.