Hatay’da deprem sonrası salgın hastalık tehlikesi
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, deprem nedeniyle yaşanan su yetersizliği, seyyar tuvalet ve duş eksikliği ve kemirgen, haşere ve sivrisinek sayısındaki artışla birlikte salgın hastalık riskinin arttığını belirtti. Güzelmansur, Sağlık Bakanlığı’ndan bölgeye özel bir aşı kampanyası düzenlemesini istedi.
Depremde 6 can kaybı, 294 yaralı
Hatay’da 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan 5,8 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma neden oldu. AFAD’ın verilerine göre, depremler sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 18’i ağır 294 kişi yaralandı. Depremde hasar gören binaların bir kısmı yıkıldı ya da yan yattı. Depremde çöken iş yerlerinin enkazında çıkan yangınlar söndürüldü. İskenderun Devlet Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tahliye edildi.
Aşı oranları yüzde 60 civarında
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Güzelmansur, şunları söyledi:
“Hatay’da deprem nedeniyle içme ve kullanma suyu yetersizliği, seyyar tuvalet ve duş eksikliği ve kemirgen, haşere ve sivrisinek sayısındaki patlamayla salgın hastalıklar tehlikesi kol geziyor. Bakın, şu anda Hatay’da tüm aşılarda, özellikle Antakya, Defne, Kırıkhan, Hassa ve Samandağı ilçelerinde yapılan aşı oranları yüzde 60 civarında. Bulaşıcı hastalıkların salgın yapmasını engellemek için bu oranın yüzde 90’ın üstüne çıkması lazım. Sağlık Bakanlığının Hatay’a ve deprem illerine özel bir aşı kampanyası düzenlemesi gerekiyor. Deprem bölgesine özel bu aşı kampanyasında bölgeye personel desteği sağlanması lazım.”
Sağlık Bakanına çağrı: Vakit kaybetmeden uygulamaya geçirin
Güzelmansur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanına sesleniyorum: Aşı kampanyasını ve personel desteğini vakit kaybetmeden uygulamaya geçirin, zaten hastanelerimiz çok yetersiz. Depremzedelerin sağlığıyla oynamayın. Hatay halkının yanındayız.”