İranlı aktris Afsaneh Bayegan, başörtüsü karşıtı protestosu ile yetkilileri kızdırdı
İranlı aktris Afsaneh Bayegan, başörtüsü karşıtı bir sembol olarak Instagram’da açık saçlarının fotoğraflarını yayınladı ve halka açık bir törene başörtüsü olmadan katıldı. Bu hareket, kadınları saçlarını örtmeye zorlayan İranlı yetkilileri rahatsız etti ve Bayegan’a iki yıl ertelenmiş hapis cezası verildi.

İranlı aktris Afsaneh Bayegan, ülkesindeki kadınların saçlarını örtme zorunluluğuna karşı sembolik bir başkaldırı olarak Instagram’da defalarca açık saçlarının fotoğraflarını paylaştı ve yakın zamanda halka açık bir törene başörtüsü olmadan katıldı.
Bu hareket, kadınları saçlarını örtmeye zorlamanın yeni yollarını arayan İranlı yetkilileri rahatsız etti. Ülkenin Fars Haber Ajansı’nın 19 Temmuz’da bildirdiğine göre, 61 yaşındaki Bayegan’a iki yıl ertelenmiş hapis cezası verildi ve “aile karşıtı kişilik bozukluğunu tedavi etmesi” için haftada bir “psikoloji merkezini” ziyaret etmesi emredildi.
Kadınların başörtüsü karşıtı hareketi büyüyor
Bayegan, 1979 İslam Devrimi’nden sonra İran’ın ilk sinema yıldızlarından biriydi ve İran televizyonunda saygın bir figür. Bayegan’ın davası münferit değil. İranlı yargıçlar geçtiğimiz günlerde İranlı aktris Azadeh Samadi’ye bir cenazede başörtüsü yerine şapka takması nedeniyle “antisosyal kişilik bozukluğu” “teşhisi koydu”. Samadi ayrıca haftalık olarak bir “psikolojik merkezde” terapi görmek zorunda kalacak.
İran ahlak polisi tarafından “uygunsuz” başörtüsü taktığı için gözaltına alındıktan sonra Eylül 2022’de Mahsa Amini’nin ölümünden bu yana birçok İranlı kadın saçlarını göstermeye başlamayı seçti . İranlı ünlüler, sporcular ve aktrisler dayanışma içinde aynı şeyi yaptı.
İranlı bir uzman ve Université Paris Cité’de siyaset bilimi profesörü olan Azadeh Kian, “[Bayegan]’a verilen cümle bir örnek teşkil ediyor” diye açıklıyor . “Yetkililer, kadınların başörtüsünü terk etmesini engellemek için her şeyi denediler ve işe yaramadığını kabul ediyorlar.”
Psikiyatri kötüye kullanılıyor
Temmuz ayının başında, bir Tahran mahkemesi bir kadını başörtüsü takmadığı için “rastgele cinsel ilişkiye yol açan bulaşıcı bir psikolojik rahatsızlık”tan iki ay hapis ve altı ay psikolojik tedavi cezasına çarptırdı.
Kadınları psikolojik tedavi görmeye zorlayan cezalardaki artış, İran psikiyatri sektörünü alarma geçirdi. Dört ruh sağlığı örgütünün başkanı, 23 Temmuz’da ülke yargısının başkanı Gholam-Hossein Mohseni Ejei’ye gönderilen açık bir mektupta, yetkilileri “psikiyatriyi başka amaçlar için kullanmakla” suçladı .
“Ruh sağlığı bozukluklarını teşhis etmek yargıçların değil, psikiyatrların sorumluluğundadır” diye kınadılar.
Küçük çocukların bile korunmadığı göz önüne alındığında, endişeleri daha da ciddi. Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran’da patlak veren hükümet karşıtı protestoların zirvesinde, Eğitim Bakanı Youssef Nuri, okul çocuklarının sokaklarda veya okullarda gözaltına alındığını ve “yeniden eğitilecekleri” “tıbbi psikolojik merkezlerde” tutulduklarını itiraf etti . ” “anti-sosyal” davranışı önlemek için.
Kadınların hakları için mücadele devam ediyor
İranlı kadınlar, saçlarını örtme zorunluluğunun yanı sıra, evlilik, boşanma, miras, velayet ve seyahat gibi birçok alanda erkeklerden daha az hakka sahip. Kadın hakları aktivistleri, bu ayrımcılığı sona erdirmek için yıllardır mücadele ediyor.
Ancak Kian, kadınların başörtüsü karşıtı protestolarının “kadınların hakları için daha geniş bir mücadele” nin bir parçası olduğunu söylüyor. “Kadınlar sadece saçlarını değil, bedenlerini ve hayatlarını da kontrol etmek istiyorlar.”
Kian, kadınların başörtüsü karşıtı hareketinin İran toplumunda değişim yaratabileceğine inanıyor. “Bu hareket, kadınların özgürlük taleplerini dile getirmelerine ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele etmelerine olanak tanıyor. Bu hareket aynı zamanda İranlı erkekleri de etkiliyor. Birçok erkek kadınların yanında duruyor ve onları destekliyor.”