Gündem

İstanbul Depremi İçin Özel Yasa Çalışması! İstanbul’un adeta bir hapishaneye dönüşebileceğini söyledi

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremde yaklaşık 600 bin binanın yıkılabileceğini ve kentin adeta bir hapishaneye dönüşebileceğini söyledi. Bakan, deprem için İstanbul'a özel bir yasa yapmaya çalıştıklarını ve Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı planladıklarını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremde yaklaşık 600 bin binanın yıkılabileceğini ve kentin adeta bir hapishaneye dönüşebileceğini söyledi. Bakan, deprem için İstanbul’a özel bir yasa yapmaya çalıştıklarını ve Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı planladıklarını duyurdu.

Bakan Özhaseki, son günlerde art arda yaşanan depremlerle ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özhaseki, İstanbul’un deprem riski altında olduğunu ve acil yasa çıkarmak için çalıştıklarını belirtti.

“İstanbul’da 5 milyon 800 bin bağımsız birim var gibi gözüküyor. Bunların 1 milyon 500 bini riskli. Bunların da 600 bini çok riskli. Yani her sokakta iki tane binanın yıkıldığını kabul edin. Ulaşım olduğu gibi durur, altyapı da çöker, elektrikler kesilir, doğal gaz verilmez olur, yangınlar çıkar. Çünkü böyle olunca İstanbul kocaman bir hapishaneye dönüyor. Böyle büyük bir felaket eğer kapıdaysa yerimizde oturmamamız lazım.” diyen Özhaseki, şöyle devam etti:

“Deprem için İstanbul’a özel bir yasa yapmaya çalışıyoruz. Biz bir iki ay içerisinde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp İstanbul’un kentsel dönüşümüyle ilgili, depremler hazırlığı ile ilgili yeni yasaları getirip orada hep birlikte görüşmeyi açmayı düşünüyorum.”

Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarında siyasi parti ayrımı yapmadan ortak akıl kullanacaklarını ve tüm belediyelerle işbirliği içinde olacaklarını söyledi. Özhaseki, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyla da görüştüm, diğer ilçe belediye başkanlarının 39’unu davet ettik, onlarla çalışma 15-20 gündür devam ediyor.” dedi.

Özhaseki, depreme karşı İstanbul’u hazırlamak için 4 koldan çalışma başlattıklarını da belirtti. Bunlar şöyle sıralandı:

– Kentsel dönüşüm: Riskli binaların yenilenmesi veya yıkılması.

– Altyapı güçlendirme: Elektrik, doğal gaz, su, kanalizasyon gibi sistemlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi.

– Afet yönetimi: Deprem sonrasında yapılacak müdahalelerin planlanması ve koordinasyonun sağlanması.

– Toplum bilinçlendirme: Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenlerin vatandaşlara anlatılması.

Özhaseki, bu çalışmaların sonucunda İstanbul’un depreme daha hazır bir şehir olacağını ifade etti.

İlgili Makaleler