İstanbul’da Sağlık Çalışanlarından Protesto: “İki Dakikada Hekimlik Yapılamaz!”
İstanbul'daki Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanları, hekimlere verilen aşırı randevuları protesto ederek, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti.
İstanbul’da sağlık çalışanları, hastane koşullarının iyileştirilmesi ve hekimlere yönelik artan iş yüküne dikkat çekmek için seslerini yükseltti. Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi önünde toplanan İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, bir doktora on dakika içerisinde verilen dört randevuyu protesto etti. Protestocular, “İki dakikada hekimlik yapılamaz” sloganlarıyla sağlık sistemindeki aşırı yüklenmeyi ele aldı.
Sağlık Çalışanlarının Yükü Ağır
İTO’nun belirttiğine göre, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde bir doktora on dakika içinde dört randevu verilmesi, sistemsel bir sorunu gözler önüne serdi. Hastanenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise bu durumun bir hata olduğu belirtildi ancak sağlık çalışanları bu açıklamayı yeterli bulmadı.
Protestoda dikkat çeken pankartlar ve sloganlarla sağlık emekçileri, üzerlerindeki iş yükünü ve sistemin getirdiği zorlukları vurguladı. “5-4-3-2-1 sağlık bitti” ve “Sağlıkta dönüşüm sağlıkçıya zulüm” gibi ifadelerle, mevcut sağlık politikalarının revize edilmesi gerektiği mesajı verildi.
Ses Getiren Açıklamalar
İTO Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Oruç, hastaların sağlık hakkının gasp edilmesine işaret ederek, hiçbir hekimin bu kadar kısa sürede etkili bir muayene yapmayı tercih etmediğini belirtti. Oruç, hekimlerin bu yeni randevu sisteminden haberdar edilmeden böyle bir değişikliğe gidilmesini eleştirdi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükosmanoğlu ise, mevcut sağlık sisteminin, hastaları müşteri olarak gören ve sağlık kuruluşlarını işletmeye çeviren bir yapıda olduğunu ifade etti. Küçükosmanoğlu, “Bu sistem işe yaramadı, yaramayacak” diyerek, kaliteli sağlık hizmetinin önemini vurguladı.
Sağlık Politikaları ve Gelecek Vizyonu
SES Anadolu Şube Eş Başkanı Hatice Yayla da, sağlıkta dönüşüm politikalarının yıkıcı etkilerini dile getirdi. Yayla, sağlık çalışanlarının aşırı iş yükü altında adeta köle gibi çalıştırıldığını, bu durumun hem hizmet kalitesini düşürdüğünü hem de sağlık emekçilerinin iş tatminini azalttığını belirtti.
İTO temsilcisi Meltem Günbeyi ise yaptığı açıklamada, sağlıkta dönüşüm programının sorunlarının kaynağının AKP iktidarı olduğunu ve bu sorunların çözümünün sağlık politikalarının değiştirilmesinden geçtiğini ifade etti. Günbeyi, daha nitelikli sağlık hizmeti için mücadele edeceklerini belirtti.