google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc İYİ Parti'den İsveç'in NATO üyeliği için genel görüşme çağrısı - haberbil.net
Genel

İYİ Parti’den İsveç’in NATO üyeliği için genel görüşme çağrısı

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği için mutabakat sağladığını açıklamasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu konunun görüşülmesi için genel görüşme çağrısında bulundu. Dervişoğlu, Türkiye’ye verilenlerin yalnızca ileriye dönük soyut temennilerden ibaret olduğunu söyledi.

İsveç, Avrupa’nın Kuzeyinde bulunan bir ülkedir ve şu an itibarıyla NATO üyesi değildir. İsveç, Soğuk Savaş döneminde tarafsızlık politikası izlemiş ve askeri ittifaklara katılmamıştır. Bununla birlikte, İsveç, NATO ile işbirliği ve ortaklık faaliyetleri yürütmektedir.

İsveç’in NATO’ya katılım talebi, Rusya’nın 2023 yılında Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından gündeme gelmiştir. Rusya’nın bölgedeki askeri varlığı ve tehdidi karşısında güvenlik şemsiyesi arayan İsveç, Finlandiya ile birlikte NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştur.

NATO’ya üyelik ancak oy birliğiyle mümkün olduğundan, Türkiye’nin bu husustaki iradesi ve tavrı elbette ki belirleyicidir. Dolayısıyla, tutarlı dış politika, doğru diplomasi ve Türkiye’nin elindeki meşru imkânlarla Türk milletinin yüksek menfaatlerinin en etkili şekilde sağlanması mümkündür.

Türkiye neden karşı çıkıyor?

Türkiye, 1952’den bu yana üye olduğu NATO’nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izlemiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da desteklemiştir. Ancak, İsveç ve Finlandiya’nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, “Türkiye’nin terörle mücadelesine destek vermemesi” ve hatta PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’ye destek verdikleri konusudur.

Türkiye, hem İsveç hem de Finlandiya’nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını söylemiştir. Özellikle İsveç’in YPG’ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade etmiştir. Ayrıca, bu ülkelerden yargılamak için talep ettiği 21 (İsveç) ve 12 (Finlandiya) kişinin iade edilmemesini de gündemde tutmuştur.

Türkiye, bu iki ülkenin terör suçlularının iadesi sürecini ya da Türkiye’nin haklı güvenlik taleplerini ne ölçüde gerçekleştirdiğine yönelik, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini savunmaktadır.

İYİ Parti’nin çağrısı ne anlama geliyor?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vilnius’ta gerçekleştirilmekte olan NATO zirvesinde, NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanıyla mutabakat sağlayarak İsveç’in NATO’ya katılım protokollerinin Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edileceğini deklare etmesinin ardından, bu konunun Meclis’te görüşülmesi için genel görüşme çağrısında bulunmuştur3.

Dervişoğlu, taraflar arasındaki mutabakat metnini incelediklerinde, Türkiye’ye verilenlerin yalnızca ileriye dönük soyut temennilerden ibaret olduğunu gözlemlediklerini söylemiştir. Dervişoğlu, “Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin menfaatleri bakımından büyük önem arz eden bu hususun Gazi Meclisimizde görüşülmesi için tüm siyasi partilerin desteğini ve katkısını bekliyoruz” demiştir.

İYİ Parti’nin çağrısı, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği konusunda son sözü söylemeden önce, bu ülkenin terörle mücadele konusunda somut adımlar atmasını ve Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermesini istediğini göstermektedir.

Başa dön tuşu