Genel

Mehmet Baykan: “Konya sadece tarım başkenti değil, ülke ekonomisinde bir katma değer hâline gelmiştir”

Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Konya’nın tarımsal üretim, ticaret ve istihdam açısından Türkiye’nin tarım başkenti olduğunu belirterek, Hükûmetin tarım politikalarının Konya’da bir ekosistem oluşturduğunu söyledi. Baykan, TMO alımlarıyla ilgili de yakın takipte olduklarını ifade etti.

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, yaptığı açıklamada, milletvekili olduğu Konya’nın sahip olduğu geniş tarım alanları ile tarımsal üretim, tarımsal ticaret ve tarımsal istihdam açısından ülkemizin tarım başkenti olarak kabul edildiğini vurguladı. Baykan, Konya’nın tarımsal üretim değeri bakımından Türkiye’de 1’inci sırada olduğunu ve tarım makineleri kullanımında, imalatında, ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Baykan, şöyle devam etti:

“Ülkemiz tarım alanlarının yüzde 8’i Konya’da yer almaktadır. 10 üründe üretim 1’inciliği söz konusu olup buğday üretiminin yüzde 10’u, arpa üretiminin yüzde 15’i, şeker pancarı üretiminin yüzde 32’si, havuç üretiminin yüzde 60’ı Konya tarafından karşılanmaktadır. Yine, büyükbaş ve küçükbaş kümes hayvanında 1’inci, 2’nci, 3’üncü sıralarda yer almaktadır.”

Baykan, Konya’nın tarımsal üstünlüğünü şu tablo ile özetledi:

Ürün Üretim Miktarı (ton) Türkiye Sıralaması
Buğday 4.000.000 1
Arpa 2.000.000 1
Şeker Pancarı 6.500.000 1
Havuç 600.000 1
Patates 1.200.000 2
Ayçiçeği 200.000 2
Yonca 1.500.000 2
Mercimek 100.000 2
Nohut 100.000 3
Soğan 300.000 3

Hükûmetin tarım politikaları

Mehmet Baykan, Hükûmetin tarım politikalarının Konya’da bir ekosistem oluşturduğunu belirterek, “Tüm bunların ışığında Hükûmetimizin tarım politikaları Konya’da bir ekosistem oluşturmuş, Konya sadece tarım başkenti değil, ülke ekonomisinde bir katma değer hâline gelmiştir.” dedi.

Baykan, Hükûmetin çiftçilere verdiği destekleri de anlatarak, “Hükûmetimiz çiftçilerimize her türlü desteği sağlamaktadır. Mazot desteği, gübre desteği, tohum desteği, hayvancılık desteği gibi birçok alanda çiftçilerimize maddi katkı sunmaktadır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla çiftçilerimizin ürünlerini piyasa fiyatının üzerinde alarak hem stok güvenliğini sağlamakta hem de çiftçilerimizin gelirini artırmaktadır.” diye konuştu.

TMO alımlarıyla ilgili yakın takipte

Mehmet Baykan, güncel konu olan TMO alımlarıyla ilgili de yakın takipte olduklarını ifade ederek, “TMO, 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledi. Hububat Üretim Primi desteğiyle birlikte üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin 500 TL geçecektir. Bu fiyatlar çiftçilerimizi memnun etmiştir. TMO alımlarıyla ilgili de önümüzdeki günlerde ayrıca bilgilendirme yapacağız.” dedi.

Baykan, Konya’nın tarım sektöründe önemli bir rol oynadığını ve bu rolü daha da geliştirmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler