google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim hakkı tehlikede - haberbil.net
Genel

Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim hakkı tehlikede

Mevsimlik tarım işçisi çocuklar, yoksulluk yüzünden okula gidemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın devamsızlık sınırı, bu çocukların sınıf tekrarı yapmasına neden oluyor. Makalede, bu sorunun nedenleri ve çözümleri anlatılıyor.

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan yaklaşık 1 milyon çocuk, yoksulluk nedeniyle okullarına gidemeyerek eğitim hakkından mahrum kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre, 10 gün mazeretsiz veya 20 gün mazeretli olarak okula gitmeyen öğrenciler sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak. Bu durum, hem çocukların hem de ailelerin yaşadığı sorunları daha da artırıyor.

Çocuklar okula gitmek istiyor ama gidemiyor

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuklar, ailelerinin geçimini sağlamak için tarlalarda zorlu koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. Okullar açıldığında bile, bu çocuklar tarlada çalışmaya devam ediyor. Okula gitmek istediklerini söyleyen çocuklar, yeni Milli Eğitim Bakanı’nın getirdiği 10 günlük devamsızlık sınırını eleştiriyor.

“Yeni Milli Eğitim Bakanı gelmiş, 10 gün okula gitmeyenleri sınıfta bırakıyor. Yani bizi düşünmüyor. Kendi çocukları şimdi okuyorlar, her biri bir yerde, hatta yurt dışında. Yani onlar evleri, barkları, her şeyleri var. Yani bizim gibi insanları bence hiç kimse düşünmüyor, özellikle Kürtleri. Bizim coğrafya zaten kötü.” diye konuşan bir mevsimlik tarım işçisi çocuğu, yaşadığı mağduriyeti dile getiriyor.

Devletin sorumluluğu eğitim hakkını sağlamak

Eğitim-Sen Hukuk Sekreteri Arzu Nur Şimşek, mevsimlik tarım işçisi çocukların yoksulluk sebebiyle eğitim hakkından uzak kaldığını vurguluyor. Ana sorunun ekonomik olduğunu belirten Şimşek, “Bu çocuklar için çalışıyorlar. Birçok yerde siz de görmüşsünüzdür, karşılaşmışsınızdır. O çocuklar okullarda olmak istiyorlar. Yani orada işçi olmaktan o mecburiyetten tabii ki memnun değiller.” diyor.

Şimşek, devletin çocukların örgün eğitime katılmasını sağlamak zorunda olduğunu belirtiyor. Devamsızlıktan kalan veya sınıf tekrarı yapan çocukların başarısızlığa mahkum edildiğini söyleyen Şimşek, “Bir bütün olarak Milli Eğitim Bakanlığı olarak devlet sorumluluğunda anayasal olarak tanımlanmış ve bir insan hakkı, temel haktır eğitim hakkı. Onların ekonomik ihtiyaçlarını karşılayarak sağlayarak temin ederek en yakın pratik çözüm olarak bu çocukların örgün eğitime zamanında dahil olmasını sağlamak zorunda.” diyor.

Sınıf tekrarı yapan çocukları bekleyen riskler

Sınıf tekrarı yapan mevsimlik tarım işçisi çocukları ise daha büyük riskler bekliyor. Şimşek, bu çocukların diğer yaşıtlarıyla okula zamanında giden çocuklara göre çok geriden başladığını ve sonuç itibariyle açık liselere, açık ortaokullara, imam hatip ortaokullarına ve mesleki eğitimlere yönlendirildiğini aktarıyor.

Şimşek, meslek projesiyle iktidar ve işveren arasındaki kaynak aktarımına dikkat çekiyor. “Mevsimlik çalışan çocuklar devamsızlık veya başarısızlık sebebiyle ve bütün çocuklar mesleklere yönlendirilecek. Bu durumda burada çıkabilecek sorunların görmezden gelindiği, tam tersine işverene kaynağın aktarılarak çocukların o yöne doğru mecbur bırakıldığı, ailelerin o yöne doğru mecbur bırakıldığı bir uygulamadan başka bir şey değil maalesef.” diyor.

Başa dön tuşu