google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc Moderna, mRNA grip aşısında başarıya ulaştı - haberbil.net
Gündem

Moderna, mRNA grip aşısında başarıya ulaştı

Moderna, mRNA bazlı grip aşısı adayının faz 3 klinik denemelerinde başarılı olduğunu duyurdu. Ayrıca bazı üretim hatlarını sonlandıracağını ve seçim ve konsantrasyona odaklanacağını açıkladı.

Moderna, yeni tip koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19) aşısında kullandığı haberci ribonükleik asit (mRNA) teknolojisi ile geliştirdiği grip (grip) aşısı adayının faz 3 klinik denemelerinde başarılı sonuçlar elde ettiğini açıkladı. Şirket, aynı zamanda bazı üretim hatlarını sonlandırarak “seçmeye ve odaklanmaya” başladığını duyurdu.

mRNA-1010, dört influenza suşuna karşı üstün immünojenite gösterdi

Moderna, 17 Eylül’de (yerel saat) yaptığı yıllık Ar-Ge Günü’nde, dört influenza A ve B suşuna karşı koruma sağlayan grip aşısı adayı mRNA-1010’un faz 3 klinik denemelerinde birincil son noktaya ulaştığını bildirdi. Bu son nokta, mRNA-1010’un mevcut grip aşılarına göre daha yüksek antikor seviyeleri üretip üretmediğini ölçen immünojenite idi.

Şirketin geçtiğimiz şubat ayında paylaştığı ara analiz sonuçlarına göre, mRNA-1010, A tipi influenza H3N2 ve H1N1 suşlarına karşı antikor dönüşüm oranında ve geometrik ortalama titrede üstünlük göstermişti. Ancak B tipi influenza Victoria ve Yamagata suşlarına karşı eşdeğerlik sağlayamamıştı.

Bu güncellemede ise, mRNA-1010’un dört influenza suşunun tümüne karşı hem antikor dönüşüm oranında hem de geometrik ortalama titrede üstünlük sağladığı belirtildi. Ayrıca mRNA-1010’un GlaxoSmithKline’ın (GSK) grip aşısı Fluarix ile karşılaştırıldığında daha yüksek hemaglutinasyon inhibisyonu (HAI) geometrik ortalama titrelerine ve antikor dönüşüm oranlarına sahip olduğu bildirildi. HAI testi, antikorların virüsün kırmızı kan hücrelerine bağlanmasını engelleme yeteneğini ölçer.

Moderna, mRNA-1010’un tüm yaş gruplarında immünojenitede iyileşmeler gösterdiğini ve yaşlılarda da etkinliğinin doğrulandığını açıkladı. Şirket, mRNA-1010’un güvenlik profilinin önceki çalışmalara benzer olduğunu ve Veri Güvenliği İzleme Komitesi’nin (DMC) herhangi bir güvenlik endişesi dile getirmediğini belirtti.

Moderna CEO’su Stephane Bancel, “mRNA-1010’un faz 3 klinik denemelerindeki başarısından dolayı çok heyecanlıyız” dedi ve ekledi: “Bu sonuçlar, mRNA teknolojimizin grip aşıları için yeni bir standart oluşturabileceğini gösteriyor. Moderna olarak verilere dayanarak düzenleyici kurumlarla görüşmeye devam ediyoruz ve bu aşıyı gelecek yıl gibi erken bir zamanda piyasaya sürmeyi umuyoruz.”

mRNA-1010, Sanofi’nin grip aşısından da üstün çıktı

Moderna, mRNA-1010’un başka bir faz 1/2 klinik çalışmada da Sanofi’nin grip aşısı Fluzone HD ile karşılaştırıldığını ve influenza A ve B suşlarına karşı daha yüksek HAI titreleri gösterdiğini açıkladı. Bu çalışma, mRNA-1010’un mevcut grip aşılarına göre daha geniş bir koruma sağlayabileceğini ortaya koydu.

Moderna, mRNA-1010’a ek olarak, influenza A suşlarının daha geniş çapta önlenmesini sağlamak için hemaglutinin (HA) antijeni ve viral bağışıklıktan kaçma olasılığını azaltmak için grip virüsünün yaşam döngüsünde yer alan çeşitli proteinler ekleyen bir grip aşısı adayını hedefliyor. Hem HA hem de nöraminidaz antijenlerini içeren aday materyalin geliştirildiği bildirildi.

Moderna, bazı üretim hatlarını sonlandırarak seçim ve konsantrasyona odaklanacak

Moderna, yıllık Ar-Ge Günü’nde, bazı üretim hatlarını sonlandıracağını ve seçim ve konsantrasyona odaklanacağını duyurdu. Şirket, bu kararın Big Biotech’e ulaşma stratejisinin bir parçası olduğunu açıkladı.

Moderna’nın sonlandıracağı üretim hatları arasında AstraZeneca’nın (AZ) geçen yıl terk ettiği iki aday madde de bulunuyor. Bunlar, kalp hastalığı tedavisine yönelik AZD8601 ve kanser tedavisine yönelik MEDI1191 idi. Her iki aday madde de klinik denemelere ilerlemiş ancak AZ tarafından klinik sonuçlara dayanarak iptal edilmişti. Moderna da yaklaşık bir yıl sonra bu aday maddeleri geliştirmekten vazgeçti.

Ayrıca metapnömovirüs ve parainfluenza virüsü 3’ü önleyen pediatrik bir aşı olan mRNA-1653 ile COVID-19 ve gripi aynı anda önleyebilen karma aşı mRNA-1073’ün geliştirilmesine de son verileceği açıklandı. Moderna, bu aday maddelerin geliştirilmesinin önceliklerine uymadığını belirtti.

Moderna, COVID-19 aşısı mRNA-1273’ün yanı sıra, COVID-19 varyantlarına karşı koruma sağlayan güçlendirici dozlar, HIV, sitomegalovirüs (CMV), Zika virüsü ve kanser gibi alanlarda birden fazla üretim hattına sahip. Şirket, bu alanlarda daha fazla ilerleme kaydetmek için kaynaklarını yeniden dağıtmayı planlıyor.

Başa dön tuşu