Osmaniye’de Çiftçiler Fiyat Belirsizliğiyle Karşı Karşıya!
Osmaniye milletvekili Su Kaya, Çukurova bölgesinde başlayan buğday hasadı sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyat açıklamasını geciktirmesi hakkında eleştirilerde bulundu. Çiftçiler maliyet artışları nedeniyle zor durumda.
Çukurova’nın altın sarısı tarlaları, buğday hasadı için biçerdöverlerin girmesiyle hareketlenmeye başladı. Ancak Osmaniye’nin çalışkan çiftçilerinin yüzleri, bu yıl da ekonomik belirsizliklerle karartılıyor. Tarım sektörü, özellikle buğday üreticileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) gelecek fiyat açıklamasını sabırsızlıkla bekliyor.
Fiyat Belirsizliği ve Maliyetlerin Gölgesinde Bir Hasat Sezonu
Geçtiğimiz yıl kilogram başına 8 lira 25 kuruş olarak belirlenen buğday alım fiyatları, bu sene hala açıklanmadı. Bu durum, çiftçiler arasında endişeye neden oluyor. Ziraat Odaları Birliği’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, buğdayın üretim maliyeti kilo başına 10 lira 87 kuruş. Bu rakam, geçen seneki maliyetlere kıyasla yüzde 62’lik bir artışa işaret ediyor. Maliyetlerdeki bu büyük artış, çiftçilerin karşı karşıya olduğu finansal baskıları daha da artırıyor. Çiftçiler, sadece maliyetleri karşılamak için bile kilo başına en az 15 TL fiyat beklediklerini ifade ediyorlar.
Çiftçilerin Sesi: Osmaniye Milletvekili Su Kaya’dan Sert Eleştiriler
Osmaniye milletvekili Su Kaya, konuyla ilgili olarak sert eleştirilerde bulunuyor. Kaya, “Bu belirsizliği, siz çiftçiyi her zaman olduğu gibi kendi kaderiyle baş başa bıraktınız. Çiftçiyi sahipsiz bırakıyorsunuz,” diyerek hükümetin ve ilgili bakanlıkların tutumunu eleştiriyor. Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya seslenerek, “Buğday fiyatını açıklamak için neyi bekliyorsunuz?” diye soruyor. Kaya’nın bu sözleri, çiftçilerin yaşadığı zorlukları ve hissiyatları güçlü bir şekilde dile getiriyor.
Depo Sorunu ve Pazarlık Güçlükleri
Tarlasını yeni hasat eden ve ürününü depolayacak alanı olmayan çiftçiler ise daha büyük bir ikilem içinde. “Ben buğdayımı ne yapacağım?” sorusu, depo sorunları ve pazarlık güçlükleri nedeniyle daha da büyük bir probleme dönüşüyor. Ürününü hemen satmak zorunda kalan çiftçiler, fiyatların açıklanmaması sebebiyle alıcılar karşısında zayıf bir pazarlık pozisyonuna düşüyor.
Çukurova’da buğday hasadı başladı, Osmaniye’min çiftçileri de tarlasında Toprak Mahsulleri Ofisinden gelecek buğday fiyatını bekliyor. Her sene fiyat açıklayan ofisten bu sene hâlâ ses yok. Geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisi kilo başına buğday fiyatını 8 lira 25 kuruş olarak açıklamıştı, Ziraat Odaları Birliği geçtiğimiz günlerde 1 kilo buğdayın maliyetini 10 lira 87 kuruş olarak açıkladı.
Geçen seneye göre maliyetin yüzde 62 oranında arttığı görülüyor. Sadece maliyeti karşılamak için bile bu hesapla kilo başına fiyatın 15 TL olması gerekir. Bu belirsizliği, siz çiftçiyi her zaman olduğu gibi kendi kaderiyle baş başa bıraktınız. Çiftçiyi sahipsiz bırakıyorsunuz. Tarlasında buğdayını hasat eden ve deposu da olmayan çiftçi soruyor: “Ben buğdayımı ne yapacağım?” Ben de Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya soruyorum: Buğday fiyatını açıklamak için neyi bekliyorsunuz?