Ekonomi

Petrol Fiyatları Doların Güçlenmesiyle Geriliyor, IEA Elektrik Şebekelerini Modernize Etmeye Çağırıyor

Petrol fiyatları, ABD dolarının güçlenmesi ve faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle baskı altında. IEA, 2050 net sıfır hedefine ulaşmak için elektrik şebekelerinin modernizasyonunu ve biyoyakıt üretiminin artırılmasını istiyor. Dünya çapında petrol ve gaz sektöründen son haberler.

Petrol fiyatları, ABD dolarının güçlenmeye devam etmesi ve faiz oranlarının uzun vadede daha yüksek olmasının talep beklentileri üzerinde ağırlık oluşturacağı korkusu nedeniyle baskı altında. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2050 net sıfır hedefine ulaşmak için elektrik şebekelerinin izinlerini ve modernizasyonunu hızlandırmaya çağıran yeni bir rapor yayınladı.

Ayrıca, biyoyakıt üretiminin artırılması ve hidrojen ve CCUS endüstrilerindeki ilerlemenin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Bu arada, dünya çapında petrol ve gaz sektöründen son haberler şöyle:

IEA, Elektrik Şebekelerinin Modernizasyonunu İstiyor

IEA, en son 2023 Net Sıfır Yol Haritasında, üretime yönelik projelere ilişkin tutumunu yumuşatarak, 2021’deki “yeni petrol ve gaz sahası yok” ifadesini daha incelikli “yeni uzun teslim süreli yukarı akış projesi yok” şeklinde değiştirdi .

30 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar Dubai’de düzenlenecek COP28’e zemin hazırlayan IEA, elektriği yeni petrol olarak selamladı ve tüm ülkeleri elektrik şebekelerinin izinlerini ve modernizasyonunu hızlandırmaya çağırdı.

IEA’nın fosil yakıtların 2030’dan önce zirveye ulaşması yönünde tekrarlanan çağrıları ve ardından küresel karbondioksit emisyonları, emisyonların geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 36,8 milyar gigaton CO2e’ye sıçramasını durdurmak için çok az şey yaptı.

IEA, hidrojen ve CCUS endüstrilerinde görülen yavaş ilerlemeden yakındı ve şu ana kadar yalnızca güneş enerjisi segmenti ve elektrikli otomobil satışlarının 2050 net sıfır hedeflerine uygun olarak arttığına işaret etti.

Küresel Biyoyakıt Üretimi İklim Hedefinde Geride Kalıyor

IEA’ya göre , biyoyakıt üretimi son beş yılda yıllık ortalama %4 oranında artıyor, ancak 2050 net sıfır hedefi, bu büyümenin şu anda mevcut olanın üç katı, yani yılda %13 olması gerekiyor.

Biyoyakıtların küresel enerji tüketimindeki payının 2020’de %3,1’den 2050’de %23’e yükselmesi bekleniyor. Bu, biyoyakıt üretiminin 2020’deki 160 milyon ton eşdeğer petrol (Mtoe) seviyesinden 2050’de 1.400 Mtoe’ye çıkması anlamına geliyor.

Biyoyakıtların artan rolü, özellikle ulaştırma sektöründe fosil yakıtların yerini almasıyla ilgili. IEA, ulaştırma sektörünün enerji talebinin 2050’de %30 oranında azalacağını, ancak biyoyakıtların bu sektördeki enerji tüketimindeki payının %5’ten %28’e yükseleceğini tahmin ediyor.

Pazar Hareketlileri

  • ABD’li kaya gazı üreticisi Devon Energy (NYSE:DVN), üretim seviyelerini 650-660.000 varil civarında tutmayı hedefleyerek, düşen üretim maliyetleri nedeniyle 2024 sermaye harcamalarının bu yıla göre daha düşük olmasını beklediğini söyledi.
  • İtalya’nın petrol devi ENI (BIT:ENI), Mısır’ın yakın zamanda tamamlanan petrol ve doğal gaz lisanslama turunda en fazla arama anlaşmasını elde ederek iki bloğu tek başına ve bir bloğu BP (NYSE:BP) ve QatarEnergy ile konsorsiyumda aldı .
  • Birleşik Krallık merkezli enerji devi Shell (LON:SHEL), Moritanya’nın büyük ölçüde el değmemiş açık deniz sularında, Panna Cotta-1 yaban kedisiyle yaklaşık 1 varil petrol çıkarmayı amaçlayan, merakla beklenen bir keşif kuyusu açtı .

İlgili Makaleler