google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc Prof. Dr. Tevfik Özlü: Hasta olan çocukları okula göndermeyin! - haberbil.net
Sağlık

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Hasta olan çocukları okula göndermeyin!

Prof. Dr. Tevfik Özlü, sonbaharda solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarında yoğunluk yaşandığını belirterek, öğrenciler ve velilere uyarılarda bulundu. Özlü, hasta olan çocukları okula göndermemeleri gerektiğini ısrarla vurguladı.

Sonbahar mevsimi, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin arttığı bir dönemdir. Bu hastalıklar, özellikle okullarda çok kolay bulaşır ve toplum sağlığını tehdit eder. Bu nedenle, öğrenciler ve velilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.

Solunum Yolu Enfeksiyonları Nelerdir?

Solunum yolu enfeksiyonları, burun, boğaz, akciğerler ve bronşlar gibi solunum sisteminin bir veya daha fazla bölümünü etkileyen viral veya bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, hapşırma, öksürme, burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bazı solunum yolu enfeksiyonları hafif seyrederken, bazıları ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Örneğin, zatürre, bronşit, astım krizi gibi durumlar solunum yolu enfeksiyonlarının sonuçları olabilir.

Solunum Yolu Enfeksiyonları Nasıl Bulaşır?

Solunum yolu enfeksiyonları, hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya saçtığı damlacıkların solunmasıyla veya dokunduğu yüzeylere bulaştığı mikropların ellerle temas ettikten sonra ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşır. Bu hastalıkların bulaşıcılığı çok yüksektir ve toplu yaşanan ortamlarda daha hızlı yayılır. Bu nedenle, okullar solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görüldüğü yerlerdir.

Okullarda Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Okullarda solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın en önemli yolu hasta olan çocukların okula gönderilmemesidir. Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım küre ülkelerinde Eylül ayından itibaren solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görülmeye başladığını belirterek, öğrenciler ve velilere uyarılarda bulundu. Özlü ısrarla vurguluyor: “Hasta olan çocukları okula göndermeyin!”

Özlü’ye göre, sonbaharda solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı giderek artar ve Aralık Ocak Şubat aylarında bir pik yapar ve daha sonra azalarak Nisan aylarında aşağı yukarı bu süreç tamamlanır. Bu dönem içerisinde toplumda solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı çok sayıda hastayı görürüz.

Özellikle okulların açılması ile beraber öğrenciler arasında bu tür hastalıklar hemen yayılıyor. Sınıflar kalabalık, iyi havalandırılamıyor, kışın soğuk, öğrenciler birbiriyle mesafesini koruyamıyor. Dolayısıyla okullarda asıl olarak hastalık çoğalıyor. Bir kişi hasta olarak sınıfa geldiğinde bu kırk kişi oluyor, 50 kişi oluyor. Daha sonra okuldan da evlere taşınıyor hastalık, anne babalar, sonra işte komşular, sokaktaki insanlar sırayla hastalanıyor ve salgınlar bu şekilde devam edip gidiyor.

Bu sürecin en az hasarla atlatılması için bu zincirin kırılması lazım. Burada en önemli şey hasta olan çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Özellikle burnu akan, hapşıran, öksüren, boğazı ağrıyan, ateşi olan yani solunum yolu enfeksiyonu bulguları olan öğrencileri ne olur okula göndermeyin, kreşe anaokuluna göndermeyin.

Bunları evinizde bir hafta izole etmeye çalışın. Biliyorum çalışan anneler babalar için bu oldukça zor ama bu aynı zamanda sosyal sorumluluk gereği. Böyle yaparsak bu salgını yayılmadan önlemiş oluruz, en az hasarla atlatmış oluruz.

Tabii okul dışında diğer toplumda yaşayan insanların da buna dikkat etmesi lazım. Yani erişkin, öğrenci olmayan insanların da dikkat etmesi lazım. Kim olursa olsun solunum yolu enfeksiyonu semptomları varsa bu grip olabilir, soğuk algınlığı olabilir, hiç fark etmez.

Bu tür semptomları olan kişilerin bir hafta evinde kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları yurttaşlık görevi adeta sorumluluk gereğidir. Bu şekilde hem kendileri hastalığı daha kolay atlatırlar, daha kolay iyileşirler, komplikasyon gelişmez hem de topluma hastalığın yayılmasını önlemiş olurlar. Sadece bu tedbiri alabilsek aslında bu solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığı toplumsal maliyeti çok büyük ölçüde azaltabiliriz. Buna dikkat çekmek isterim.

Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için şu önlemleri almak faydalı olabilir:

  • Elleri sık sık sabun ve suyla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak.
  • Hasta kişilerle yakın temas etmemek veya maske takmak.
  • Hasta olduğunda başkalarına bulaştırmamak için evde kalmak ve ağız ve burunu öksürürken veya hapşırırken mendille kapatmak.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak ve egzersiz yapmak.
  • Sigara içmemek veya bırakmak.
  • Mevsimsel grip aşısı yaptırmak.

Sonbaharda solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bu tavsiyelere uymanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim

Başa dön tuşu