Rusya, yakıt fiyatlarını dengelemek için ham petrol ürünleri ihracatını yasaklayabilir
Rusya, ülkedeki yakıt fiyatlarını dengelemek için tüm ham petrol ürünleri ihracatını yasaklayabilir. Bu karar, Avrupa’nın dizel arzını daha da sıkıntıya sokabilir. Rusya ayrıca, Ukrayna’daki askeri operasyonunu finanse etmek için petrol rafinerilerine yönelik sübvansiyonları yarıya indirdi.
Rusya, ülkedeki istikrarsız yakıt fiyatlarını istikrara kavuşturmak için tüm ham petrol ürünleri ihracatını yasaklama olasılığını bir kez daha canlandırıyor. Bu karar, Avrupa’nın dizel arzını daha da sıkıntıya sokabilir. Rusya ayrıca, Ukrayna’daki askeri operasyonunu finanse etmek için petrol rafinerilerine yönelik sübvansiyonları yarıya indirdi.
Rusya’nın yeni TASS ajansının Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Rusya, petrol ürünleri ihracat vergisini ton başına 250 dolara çıkarabilir. Bu vergi, Rusya’nın iç pazarına akaryakıt tedarik etme kotasını dolduran şirketlere iade edilecek. Alternatif olarak Rusya, petrol ürünleri ihracatını tamamen yasaklayabilir. Bu durumda, Avrupa’nın dizel arzı daha da azalacaktır. Avrupa, Şubat ayından itibaren Rusya menşeli rafine ürünlerin ithalatını yasaklarken, yalnızca ticaret kalıplarını değiştirdi; Rusya, Afrika’ya yapılan sevkiyatları artırarak rafine ürün ihracatını ilk çeyrekten itibaren yıllık bazda %50 oranında artırdı.
Rafinerilerde bakım çalışmaları sona eriyor
Haber, Gazprom’un Astrakhan gaz işleme tesisinin bakım çalışmalarının ardından benzin üretimine yeniden başlamasına rağmen geldi. Rusya Enerji Bakanı Nikolai Shulginov bu haftanın başlarında, Astrahan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda petrol rafinerisinin bakım çalışmalarından sonra tekrar devreye alınmasının planlandığını söyledi. Rafinerilerdeki bakım çalışmalarının sona ermesi, Rusya’nın yurt içi yakıt sıkıntısının hafifletilmesinde önemli bir rol oynayabilir ve ülkenin ihracat yasağı ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
Sübvansiyon kesintileri ve Ukrayna krizi
Yurt içi yakıt sıkıntısına rağmen Rusya’nın petrol rafinerileri, sübvansiyon kesintilerine paralel olarak geçen ayın ilk yarısında ham petrol işleme oranlarını artırdı. Rusya, askeri operasyonunu finanse etmek için hükümetin kasasında daha fazla para tutmak amacıyla petrol rafinerilerine yönelik sübvansiyonların bu aydan itibaren yarıya indirileceğini açıklamasının ardından yurt içi yakıt kıtlığını önlemek ve fiyatları dizginlemek amacıyla Mayıs ayından bu yana akaryakıt ihracatını yasaklamayı düşünüyor Ukrayna’da.
Rusya ayrıca mevsimsel rafineri bakımlarının devam etmesi nedeniyle batı limanlarından dizel ihracatını bu ay dörtte bir oranında azaltmayı planladığını da açıkladı. Bu durum, Avrupa’nın dizel talebini karşılamakta zorlanmasına neden olabilir. Avrupa Birliği (AB), Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artması nedeniyle doğalgaz arzında kesintiler yaşamaktadır. AB, doğalgaz arzındaki düşüşü telafi etmek için elektrik üretiminde daha fazla kömür kullanmaktadır. Bu da dizel talebini artırarak fiyatları yükseltmektedir.