Samsun’un dramı Türkiye’nin geleceğini gösteriyor mu?
Samsun, Türkiye’nin en büyük 16. ili olmasına rağmen neden son 42 yılda nüfus ve ekonomik olarak geri kaldı? Bu sorunun cevabını arayan gazeteci İbrahim Kahveci, Samsun’un beşeri sermaye kaybının Türkiye’nin geleceği için de bir işaret olduğunu savundu.
Kahveci, bugünkü köşe yazısında Samsun’un nüfus ve ekonomik gelişimini diğer illerle karşılaştırarak ilginç veriler paylaştı. Kahveci’ye göre, Samsun doğum oranı açısından çok geride kalan ve doğu illerinden göç alan ama eğitimli nüfusunu da batı illerine göç veren bir il. Bu durum Samsun’u adeta yerinde saydırırken, emsal iller hem nüfus hem de ekonomi olarak büyüdü.
Kahveci, Samsun’da yaşayanların ise bu gerçekliği fark etmeden betonlaşmaya gelişme olarak baktığını belirtti. Kahveci, “Sadece Samsun’da yaşayıp emsal illeri görmeyenler açısından Samsun muazzam bir gelişme gösterdi. Atakum 80’lerde küçük bir ilçe gibi dururken şimdi Atakum bir başka Samsun oldu.” dedi.
Kahveci, Türkiye’nin de Samsun gibi vasıfsız göç alıp vasıflı göç vermenin bedelini ödeyeceğini iddia etti. Kahveci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” söylemini eleştirerek, “Özellikle göç aldığımız nüfusa bakın… Ve kendinize bir sorun: ‘Türkiye Yüzyılı’ derken neyin yüzyılını kuruyoruz?” diye sordu.
Kahveci, Türkiye’nin orta sınıfını baskılayarak eğitimli kesimi ezip biçtiğini ve toprak kuruduğunda üretimsiz toplumun ne hale geldiğini Samsun’dan görebileceğimizi yazdı.