google-site-verification=A87PosubcSTDO2a9r_X0e-JxuYINZDky1x0_DXmsMCc Yurt dışından para bulamayan Türkiye yeni bir kumar oynamakta - haberbil.net
Bilal Demir

Yurt dışından para bulamayan Türkiye yeni bir kumar oynamakta

Yurt dışından para bulamayan Türkiye yeni bir kumar oynamakta. Nasıl derseniz, kur garantisi vererek sıcak para peşinde ve bunu bu aralar kısmen başardı. Mehmet Şimşek uluslararası büyük fonlara dedi ki Türkiye enflasyonla mücadele ediyor, Merkez Bankası döviz rezervi eksile başında, kur koruma malı mevduat gibi büyük bir sorun var. Bütün bunlardan hareketle Türkiye’nin devalüasyon yapması mümkün değil. Zira öyle bir durumda ülke hemen batar.

Bu gerçeklikten hareketle gelin Türkiye’ye tahvil alın ve para kazanın. Siz gelirseniz içeriye de güven gelecek ve döviz mevduatlarıyla kur korumalı mevduatlar da çözülecek. Bunun sonucu olarak da döviz bolluğu oluşacak ve fiyatlar yükselmeyecek. Bu durumda da Türkiye’ye gelenler faizle para kazanacaklar.

Evet, basit anlatımla aktardığım kurulan bu yeni sistem sonrası yabancı ilgisi oluştu ve 40 milyar dolar civarı bir para girişi oldu. Sadece geçen hafta yabancı girişi 4.7 milyar dolardır. Yabancı girişine paralel olarak Türkiye içindeki döviz mevduatları da yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bunlar madalyonun olumlu tarafları.

Diğer tarafına, diğer yüzüne gelince bu uygulama Mehmet Şimşek’in günü ve anı kurtarmaya matuf tersinden yeni bir kur korumalı mevduatı çağrıştırıyor. Sıcak para denilen şey kalıcı yabancı sermaye gibi değil, anlıktır, bir tuşa basıldı mı terk ediyor. Ki bunu 2001 yılında gördük, yaşadık. Ahmet Necdet Sezer’le Bülent Ecevit kavga edince düğmelere basıldı ve çıkış yaşandı. Sonrası malum, dolar bir anda %100’ün çok üstüne çıktı, patladı.

Aynı risk yakın gelecekte Türkiye için yine geçerli olacak. Dışarıda ve içerideki bir kriz halinde, kriz durumunda yabancı Türkiye’den yine aniden çıkmak için dövize yönelecek ve dolar yine patlayacak.

An itibarıyla kurulan sistem ifade ettiğim gibi günü kurtarma adına ancak çok riskli. Adeta dışarıdan para gelsin denilerek tefecilere döviz artışı sözü verilmiş durumda. Onlara aktarılacak faizle bu fakir milletin parası olacak. Keza içeride de dövizle borçlanma olayı bir başka tehdit ve bütün finans sektörü tehdit altında. Şirketlerin pek çoğu bir süredir döviz kredisi peşinde. Allah korusun döviz aniden uçarsa, yükselirse şirketler de bir bir batacak, yere serilecek. Söylediğim hadise yeni bir kumar ve süresi birkaç aydır. 2024’ün sonuna doğru dengeler değişir ve riskler büyüyecektir.

Bir başka boyut: Döviz fiyatını tutma ihracatı ve turizmi de olumsuz etkiliyor. Oysa Türkiye’nin krizden çıkmasının olmazsa olmazı döviz girdisini artırmaktır ki bunun iki yolu dış satım ve turizm gelirleridir. Kurlara basarsanız kısa vadede enflasyonda rahatlama olsa bile orta ve uzun vadede olumsuz yansımaları olur. Çünkü ihracatçı ve turizmci para kazanamaz, kepenk indirir. Hülasa, buhrandan çıkmanın yolu illüzyonlar değil, üretim ve döviz üretmekten geçmektedir.

Başa dön tuşu